torstai 10. toukokuuta 2012

Mites ne opinnot?



Hetkinen, wait ..  menikö kurssien nimet ohi? Eipä hätää, tässä ne vielä kertauksena + pienet kurssikuvaukset :)

Talvilukukausi:


  • Grundlagen der Kulturwissenschaft: Kulttuuritieteen tärkeimpiä käsitteitä, teemoja ja kyseenalaistuksia käsittelevä kurssi. Kurssilla käsiteltiin mm. aikaa, tilaa, muistia, mediaa ja identiteettiä. 1 luento / viikko, tenttikirja melkein 250-sivuinen teos. Vaikka tenttiin valmistautuminen oli työlästä, tykkäsin kurssista aika paljon ja useimmat luennot olivat mielenkiintoisia, kiitos hyvän luennoitsijan :) Tentti pääasiassa monivalintakysymyksiä, yksi avoin kysymys. 
  • Einführung in die Medienwissenschaft: Mediaa ja erityisesti elokuvan historiaa käsittelevä kurssi. Luentojen perusteella ei vaikuttanut erityisen mielenkiintoiselta ja myönnettäköön, ettei mulle jäänyt luennoilta edes mitään muuta käteen kuin luennoitsijan lukuisia kertoja minuutissa toistama sana " sozusagen. " Diaesityksiä kotona lueskellessani ja pieniä elokuvapätkiä katsellassani huomasin kuitenkin, että materiaalihan oli ihan kiintoisaa. Yksi 45 minuutin luento / viikko, tentti koostui avoimista kysymyksistä.
  • Grundlagen der Literaturwissenschaft, Anglistik: Englannin kurssi kirjallisuuden perusteista. Luennot pidettiin englanniksi, kurssin materiaalit oli saksaksi. Kurssilla käsitellyt asiat olivat melko yksinkertaisia ja aivan ymmärrettäviä. Tenttiin oli luettava n. 90-sivuinen, itse luennoitsijan kirjoittama teos, joka oli varsin helppolukuinen. Tentti itse oli erittäin haastava monivalintatentti: 45 kysymystä, 45 minuuttia aikaa, sanakirjaa ei saanut käyttää. Saan tehdä tentin vielä kerran ennen kuin lähden täältä, toivottavasti menee läpi. 1 luento / viikko
  • ISI (Kielikeskus) Deutsch als Fremdsprache, Niveau B2: Erasmus-vaihtareille tarkoitettu saksan kurssi, joka muistutti paljon lukion oppitunteja. Kurssilla mm. pidettiin yksi ryhmäväittely ja yksi esitelmä artikkelista, kirjoitettiin aineita ja opeteltiin kielioppia. Vaikka tasoltaan kurssi oli liian helppo, työtä tuotti hurja kasa kotitehtäviä. Kaksi puolentoista tunnin oppituntia viikossa, molemmat iltaisin. Kurssin aikana tehtiin kaksi tenttiä; toinen kurssin puolivälissä ja toinen lopussa.
  • Mündliche Textkompetenz: Erityisesti saksan kieltä Innsbruckissa opiskeleville Erasmus-vaihtareille tarkoitettu kurssi. Kurssin aikana tehtiin paljon erilaisia puheharjoituksia ja ryhmäkeskusteluja kohtalaisen helpoista aihepiireistä. Vaikka keskustelua oli paljon, kurssin opettaja piti kuitenkin huolen siitä, ettei kurssin aikana tarvinnut loppujen lopuksi ihan hirveästi puhua. Toisaalta sääli, mutta toisaalta onni, koska tunti oli aikaisin aamulla ja vielä maanantaina. Kurssin aikana jokainen piti max. 10 minuuttia kestäneen esitelmän lempielokuvastaan. 1 tunti / viikko, ei tenttiä.
  • Schriftliche Textkompetenz: Erityisesti saksan kieltä Innsbruckissa opiskelevile Eramus-vaihtareille tarkoitettu kurssi. Tämän kurssin aikana keskityttiin mielestäni kirjoittamisen sijaan enemmänkin kielioppiin ja sen kiemuroihin. Muutama aine toki kirjoitettiin kotitehtävänä. Varsin rento kurssi tämäkin. 1 tunti / viikko, ei tenttiä.

Kesälukukausi: 

  • Über die Sprachen der Welt: Maailman kieliä käsittelevä kurssi. Mulla oli Suomessa syksyllä 2010 myöskin kurssi maailman kielistä, mutta sen kurssin sisältö ei mee juurikaan yhteen tämän kurssin materiaalin kanssa. Über die Sprachen der Welt keskittyy kieliin ryhmä kerrallaan syventyen muutamaan hieman tarkemmin. Materiaali koostuu kaikin puolin aika pikkutarkasta tiedosta. Jotta opiskelijat saa käsityksen siitä, millaiselta kyseiset kielet todellisuudessa kuulostaa, luennoitsija näyttää usein videoita Youtubesta yms. Yksi luento / viikko, monivalintatentti.
  • Hauptwerke des 19. und 20. Jahrhunderts: Kirjallisuuskurssi, joka esittelee maailmankirjallisuuden 1800- ja 1900-luvun tärkeimmät teokset. Aluksi pidin kurssia todella tylsänä, koska en oo itse mitenkään erityisen kiinnostunut kirjallisuudesta. Sekin vaikutti, että luennoitsijalla on jotenkin niin uskomattoman matala ääni, etten saanut hänen puheestaan ensin edes mitään selvää :D  Pari viikkoa sitten kuitenkin huomasin, ettei se kurssimateriaali niin kamalaa olekaan. Tentissä pitäisi hallita ilmeisesti kaikki luennoilla käsitellyt teokset sisältönsä puolesta melko hyvin, joten helpolla en pääse millään tavalla. Yksi luento / viikko, monivalintatentti?
  • Grundlagen der Linguistik: Kielitieteen saloihin johdattava kurssi. Kursilla käsitellään hyvin samanlaisia asioita kuin Sprachwissenschaft-nimisellä kurssilla, joka mulla oli Jyväskylässä keväällä 2011. En kuitenkaan pidä kertausta mitenkään huonona, koska oon rehellisesti sanottuna unohtanut aika taidokkaasti monet kielitieteeseen olennaisesti liittyvät termit ja varsinkin niiden merkitykset. Yksi luento / viikko, monivalintatentti.
  • ISI (Kielikeskus) Deutsch als Fremdsprache, Landeskunde: Kielikeskuksen Eramus-vaihtareille tarkoitettu kurssi Itävallasta. Kurssilla tutustutaan mm. maantietoon, politiikkaan, koulutukseen, julkkiksiin yms. Suurin osa tunneista käytetään peleihin, joiden kautta meitä perehdytetään Itävallan faktoihin. Kovin hyödylliseksi en kurssia sanoisi, mutta onhan se kieltämättä aika viihdyttävä :) 1 tunti / viikko, ei tenttiä. 
  • Mündliche Textkompetenz: Jatkoa talvilukukauden samannimiselle kurssille. 1 tunti / viikko, ei tenttiä.
  • Schriftliche Textkompetenz: Jatkoa talvilukukauden samannimiselle kurssille. 1 tunti / viikko, ei tenttiä.
  • Varieties of English, Anglistik: Englannin kurssi, joka käsittelee lukuisia englannin kielen variaatioita ja malleja, miten näitä " eri englanteja " voi luokitella. Tämäkään kurssi ei herätä mussa kovin suurta mielenkiintoa, vaikka varsin innolla kurssia kuitenkin odotin. Luennot englanniksi, samoin myös materiaalit. Tällä kurssilla pienoisia vaikeuksia tuottaa italialainen luennoitsija, jonka lausamana sanat jäävät joskus " hieman " epäselviksi :D 1 luento / viikko, avoimista kysymyksistä koostuva tentti.
  • Entwicklungpsychologie des Jugend- und Erwachsenenalters: Nuoren ja aikuisen kehityspsykologiaa käsittelevä kurssi. Kävin istumassa muutaman ensimmäisen luennon, mutta jätin kurssin kuitenkin kesken, koska kävi ilmi, etten saa tehdä tenttiä. Kurssin aikana katsotaan kaksi elokuvaa, Giulias Verschwinden sekä Sex and the City, joihin liittyy vapaaehtoinen kotitehtävä. 

Kursseista vielä yleisesti mainittakoon sellainen juttu, että käytännössä ainoa tapa läpäistä kurssit ja kerätä opintopisteet on suoriutua tentistä hyväksytysti. Suurimmassa osassa, ellei kaikissa, tenteissä täytyy saada 70 % oikein, jotta tentti menee läpi. Joskus taikasana Erasmus todella on hyödyksi ja pelastaa pälkähästä, mutta kaikilta myötätuntoa vaihtareita kohtaan ei kuitenkaan tipu. Usein Germanistiikan puolella ainakin tuntuu siltä, että sekä vaihtareilla että natiiveilla on samat vaatimukset, joka on mielestäni hiukan kohtuutonta. 

Tässäpä tällainen kunnon infopläjäys mun opinnoista, seuraavalla kerralla sitten jotain aivan muuta. Bis bald! :) 

P.S. Pahoittelut niitä lukijoita kohtaan, jotka ovat Suomen rajojen ulkopuolella. Puhun videopostauksissa nykyään aivan alitajuntaisesti aina Suomessa oleville ihmisille. Teen parhaani, jotta osaisin jatkossa ottaa muutkin huomioon, mutta jotenkin oon aina ihan kipsissä noita videoita tehdessä, ettei silloin montaa asiaa päässä pyöri :D

Ja joo, en tosiaan vieläkään handlaa uvulaarisen r-kirjaimen ääntämistä. Joinain päivinä se tulee oikein nätisti mut useimmiten se äänne vaan jää tonne kurkkuun eikä suostu tulemaan pihalle. Moni vaihtari on ollut ihmeissään, kun oon kertonut tästä, mutta eipä meillä suomen kielessä tällaista äännettä taida olla. Opetelkaa italialaiset ensin lausumaan ite ääää ja ööö niin sit mä opettelen ärrän ;) 

2 kommenttia:

  1. Sullahan tuntuu olevan aika paljon kursseja!! Mulla on nyt täällä vaan neljä koko lukukaudella :D Ei oo ollu kuitenkaan liian rankkaa? Ois muuten huippua jos päästäis sinne käymään sit parin viikon päästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, mä kun luulin et mulla on hirveen vähän kursseja :D Voipi olla, että saat enemmän opintopisteitä kuitenkin kursseista? Täällä kun näistä kursseista ei loppujen lopuks ihan hirveesti noppia tuu :S Joo niin ois, toivon mukaan tuutte mun vieraaksi! :)

      Poista