sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Size zero is not a size

Kuinka moni teistä on tiennyt, että tänään, 6. toukokuuta, vietetään Älä laihduta-päivää? Itse luin aiheesta sattumalta tänään ja ajattelin tehdä pienen bloggauksen tästä, koska aihe on mulle itselleni aika tärkeä.

Älä laihduta-päivää on vietetty vuodesta 1992 lähtien, Suomeen kyseinen päivä rantautui vuonna 2008. Suomen Syömishäiriöliitto SYLI RY:n sivuilla päivää kuvaillaan seuraavalla tavalla: 

Kansainvälinen Älä laihduta -päivä (International No Diet Day) tukee oikeutta voida hyvin koosta riippumatta. Päivä tähtää ennen kaikkea oman itsensä ja kehonsa hyväksymiseen sekä oman kokonsa arvostamiseen. Laihdutuskeskeinen kulttuurimme on luonut käyttäytymis- ja ajatusmalleja, jotka hallitsevat monien ihmisten elämää. Älä laihduta -päivä antaa mahdollisuuden purkaa näitä ajatusrakennelmia ja luoda positiivisempaa, lempeämpää asennetta itseänsä kohtaan. "

Ennen kuin edes perehdyin kyseiseen päivään kunnolla, tuli tosi voimakas fiilis siitä, että nyt todellakin ollaan oikean asian äärellä. Nykyajan yhteiskunnassa vallitsevat kauneusihanteet kun ovat aivan epäinhimillisiä. Välillä tuntuu, että millään muulla ei ole väliä kuin sillä, miltä näytät. Ketään ei tunnu enää kiinnostavan, mitä sen kuoren alla on. 

Koska joka suunnasta tuputetaan vinkkejä laihduttamisesta ja siitä, miltä jokaisen " tulisi näyttää ", onko mikään ihme, että yhä useampi varsinkin teini-iän kynnyksellä oleva nuori (useimmiten tyttö, mutta pojilla myös yleistymässä) sairastuu syömishäiriöön? Onko mikään ihme, että yhä useampi meistä on vähintäänkin melko tyytymätön omaan peilikuvaansa? Onko mikään ihme, että yhä useampi meistä syö laihdutuslääkkeitä tai harkitsee kauneusleikkausta? 

Vaikka mua kiinnostaakin muoti ja sitä aika paljon seuraankin, oon vahvasti sitä mieltä, että tällä hetkellä suurin osa varsinkin naisille tehdyistä vaatteiksi kutsutuista rievuista on aivan kamalia. Mistä lähtien me naiset ollaan oltu käveleviä Barbie-nukkeja, joiden luuston päällä ei ole muuta kuin nahkaa? Mistä lähtien kokoa L oleva nainen on määritelty valtavan suureksi?







Vaikka kauneusihanteiden tulevaisuus näyttää varsin synkältä, on valoa kuitenkin näkyvissä tunnelin päässä. Viime vuosina mallitoimistot ovat vähitellen alkaneet syrjimään liian laihoja mallikokelaita ja ilmoittaneet, etteivät ota sairaalloisen laihoja malleja enää listoilleen. 

On aivan päivänselvää, että vallitsevat kauneusihanteet vaikuttavat siihen, millaisena näemme itsemme. On kuitenkin myös totta, että laihuus ei tee onnelliseksi. Tie onnellisuuteen alkaa siitä hetkestä, kun hyväksyy itsensä juuri sellaisena kuin on - virheineen kaikkineen. Tiedän kokemuksella, että kyseessä on pitkä ja kivinen tie, mutta se todella kannattaa. Eihän sitä turhaan sanota, että ihmisen on opittava ensin rakastamaan itseään, ennen kuin voi koskaan rakastaa ketään toista. 

Tässä muutama video aiheesta:





Älä laihduta-päivän yhteydessä julistettiin vuonna 2010 ensimmäisen Painorauha. Sen julisti Susanna Raitamäki ja julistus näyttää tältä:

http://www.syomishairioliitto.fi/ajankohtaista/tapahtumat/Ala-laihduta-painorauha.pdf


Jokaisella meillä on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Ulkoisella olemuksella ei ole mitään väliä, koska ollaan kaikki yhtä ainutlaatuisia yksilöitä. Miksi siis pyrkiä näyttämään samalta kuin muut?

Elämän polku on pitkä ja raskas, jos sitä eteenpäin kulkee itseinho seuranaan. On siis aika ottaa askel kohti parempaa huomista, askel kohti tyytyväisempää elämää. Tämän askeleen mä ainakin ajattelin ottaa.


Opi rakastamaan itseäsi.




2 kommenttia:

  1. Nimenomaan tie kohti parempaan lähtee siitä, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Kuulostaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta se on kaikkea muuta kuin sitä. Muutos kohti parempaa tapahtuu pienin askelin. Vaikka välillä tulisikin askelia taaksepäin, niin tärkeintä on, että koko ajan ainakin pyritään mennä eteenpäin. Tämä vaatii rohkeutta ja ennen kaikkea oikeaa asennetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot aivan oikeessa! :) Jos ja kun takapakkia joskus tulee niin pitää vaan nousta vähitellen takaisin huipulle ja jatkaa siitä, mihin jäi. Kiitti kommentista! :)

      Poista