lauantai 31. maaliskuuta 2012

Sweat, tears and pain

Vesipullo + sanakirja = ?

?

Nämä kaksi kaverusta ovat viihdyttäneet mun arkea viimeiset pari päivää erityisen aktiivisesti. Joku miettii varmaan tässä vaiheessa, että oonko ihan seonnut vai mikä on mut kaikelle tälle on kyl selityksensä! :D 

Seuraava kuva kertoo ehkä hiukan enemmän: 



Päivän sana on siis " shin splints " eli suomeksi: penikkatauti. Ai mikä se sellanen on?

" Penikkatauti eli säären lihasaitio-oireyhtymä on lihaskiinnitysten ja -kudosten tulehdus sääriluussa (Syndroma tibialis medialis). Penikkataudille tyypillistä on kipu tai arkuus säären sisäosan puolella, yleensä puolivälissä, säärtä kosketettaessa tai painettaessa. Juostaessa kipu on pahimmillaan alussa, mutta voi hävitä myöhemmin. Kipua saattaa myös esiintyä, kun paino asetetaan jalalle (käveleminen tai portaiden nouseminen).
Penikkatauti johtuu monesti kireistä pohjelihaksista ja akillesjänteistä, jotka aiheuttavat ylimääräistä rasitusta lihaskiinnityksille sekä liiallisesta juoksemisesta kovilla alustoilla kuten asfaltilla. Vääränlaiset tai kuluneet kengät sekä liika harjoittelu tai liian nopea harjoitusmäärän tai harjoitustehon lisäys saattavat myös aiheuttaa penikkatautia. Aloittelevat juoksijat kärsivät tästä vaivasta useimmin, koska heidän jalkansa eivät ole vielä tottuneet juoksemiseen. Myös jalan virheasennot altistavat penikkataudille.

Oon harrastanut lenkkeilyä jo tosi monta vuotta, mutta penikkatauti tuli kuvioihin ensimmäisen kerran vasta syksyllä 2010. Termi sinänsä oli mulle jo entuudestaan tuttu, koska olin kuullut joidenkin puhuvan siitä, muttei mulla kyl ollut minkäänlaista käsitystä, mistä todellisuudessa oli kyse. Omakohtaisten kokemusten jälkeen penikkataudin oireet eivät jääneet epäselviksi. Juuri tälläkin hetkellä, about puolitoista vuotta ensimmäisistä oireiden jälkeen, kärsin jälleen kyseisen lihasaitio-oireyhtymän aiheuttamasta kivusta jälleen. Ja niin kuin kuvitella saattaa, alan olla tässä jo hiukan epätoivoinen. 

Penikkatauti luokitellaan yleisimpiin rasitusvammoihin ja sen hoitamiseen suositellaan seuraavia keinoja: lepo, venyttely, hieronta, tulehduskipulääkkeet, kipugeelit sekä kylmä-kuuma-hoito suoraan rasituskohtaan. Pahimmassa tapauksessa tarvitaan leikkaus. MUTTA mitäs sitten, jos mikään näistä keinoista ei tehoakaan?

Oon paljon miettinyt ja lueskellut penikkataudista saatuani ensimmäisen kerran kokea, miltä se todella tuntuu. Kerta toisensa jälkeen oon törmännyt samankaltaisiin ohjeisiin ja kokemuksiin kyseiseen rasitusvammaan liittyen. Oon yrittänyt parhaani mukaan hoitaa tätä vaivaa: venytellä, hieroa, syödä Ibumaxia tulehdukseen, laittaa rasituskohtaan kipugeeliä, hieroa säärilihaksen reunoja kevyesti kylmällä. Vähitellen kuitenkin oon alkanut huomaamaan, ettei mikään näistä enää tehoa. Sääri sykkii ja oireilee, ihan sama mitä sille tekee. Kipua alkaa olla jo levossakin. 

Kävin viime kesänä Jyväskylässä ollessani Intersportissa kyselemässä vähän tästä aiheesta. Asiaa lähdettiinkin tutkimaan samantien ja pääsin taiteilemaan paljain jaloin sellasen lasin päälle jos jonkinlaisiin asentoihin. Testin jälkeen katsottiin kuvat ja selvisi, että mulla on jaloissa ihan selkeä ylipronaatio. 

" Ylipronaatio tarkoittaa nilkan kiertymistä sisään. Normaalisti painon siirtyessä kävelyssä jalalle, nilkassa tapahtuu pronaatio, joka on osa koko kehon iskunvaimennusta. Liian suurena tämä liike saattaa aiheuttaa pehmytkudosten (mm. lihakset ja jänteet) ja luisten rakenteiden vammoja tai kiputiloja. Ylipronaatio ei itsessään ole mikään vaiva tai vamma, mutta se saattaa aiheuttaa edellä mainittuja tai erilaisia muita vaivoja.
Ylipronaatio korjataan tukipohjallisella, joka vähentää nilkan sisäänkiertymistä ja näin ohjaa alaraajaa kohti oikeampaa liikemallia. Ohjatut jalkaterän ja säären lihasten harjoitteet ovat usein tärkeä osa hoitoa. "

Penikkatautia ja ylipronaatiota hoidettaessa lenkkareihin on syytä kiinnittää erityisen suurta huomiota. Se ei kuitenkaan oo koskaan ollut mulle mikään ongelma. Mun ongelma sen sijaan on ollut varmasti se, että ennen näitä nykyisiä lenkkareita mun kaikki juoksujalkineet oli neutraalit eli niissä ei ollut pronaatiotukea. Siispä ajattelin kipujen helpottavan, kun ostin uudet Asicsen pronaatiotuelliset lenkkarit. 

Jonkin aikaa meillä menikin Asicsen tuliterien lenkkareiden kanssa varsin mukavasti, mutta säären kivut tekivät jälleen paluun. Tää kuvio on nyt toistunut useamman kerran: Jonkin aikaa pystyy juoksemaan ihan hyvin kivuitta, mutta melko pian kivut palaavat kuitenkin takaisin. 

Jos joku tietää hyviä neuvoja aiheeseen liittyen, otan niitä todella mielelläni vastaan! :) Koska niin kuin teistä moni varmaan tietää, mä en juoksemisesta luovu ennen kuin on todellakin pakko. Periksi en oo siis todellakaan vielä antanut!










 P.S. Ja jos joku jäi vielä miettimään tota kuvaa vesipullosta ja sanakirjasta, niin oon käyttänyt niitä tosiaan pohkeiden venytykseen. Vesipullo pistetään sanakirjan päälle ja toinen jalka vesipullon päälle ja rullaillaan siinä sitten edestakaisin. Kannattaa mahdollisesti myös laittaa vapaana oleva jalka sen toisen jalan päälle, jotta venytys ei ihan mee hukkaan. 




2 kommenttia:

  1. Kiitti vinkistä. Pitäneepä kokeilla tuota vesipulloa ja.. oliko se enkun sanakirja vai mikä...
    Oon luullu, että tää muutaman kuukauden kestäny kipu on vain liikunnan/harjotuksen puutetta. Ei ole liikunnalla parantunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joo kokeilla, auttaisko yhdistelmä vesipullo sanakirja / mikä tahansa kirja sua jotenkin. Jos tuosta ei oo apua niin venyttely voi myös auttaa. Tsemppiä paranemiseen! :)

      Poista